Cercetătorii susțin că acidul linoleic, un tip comun de grăsime din uleiurile vegetale, reacționează cu căldura, stimulând dezvoltarea și multiplicarea celulelor canceroase.
Specialiștii recomandă moderarea consumului de uleiuri vegetale bogate în acid linoleic, în special persoanelor cu risc crescut de afecțiuni oncologice.
Există alternative, precum uleiul de măsline, care conțin cantități mai mici de acid linoleic.
Un studiu recent, realizat sub conducerea unui specialist în oncologie, evidențiază riscul semnificativ al utilizării uleiurilor pe bază de semințe în anumite afecțiuni.
Studiul, publicat de o instituție de cercetare din New York, arată cum acidul linoleic poate activa excesiv mecanismele de control celular, favorizând creșterea tumorilor, inclusiv a cancerului de sân triplu negativ.
Cercetătorii au alimentat șoareci cu cancer de sân triplu negativ cu o dietă bogată în acid linoleic și au comparat rata de dezvoltare a tumorilor cu un grup control. Rezultatele au arătat că șoarecii hrăniți cu uleiuri bogate în acid linoleic au dezvoltat tumori de dimensiuni mai mari.
Studiul a mai evidențiat o corelație între niveluri crescute de acid linoleic din sângele pacienților și cancerul de sân triplu negativ.