AcasăEconomieIndustria băuturilor răcoritoare: Politici fiscale fără creșteri de taxe

Industria băuturilor răcoritoare: Politici fiscale fără creșteri de taxe

Publicat pe

IAȘI VREMEA

Consumul excesiv de zahăr poate crea dependență. Foto: © Ocusfocus

Asociația Națională a Producătorilor de Băuturi Răcoritoare (ANBR) a solicitat, marți, politici fiscale echilibrate ce sprijină economia, în perspectiva formării noului guvern.

Reprezentanții asociației susțin că majorarea recentă a taxelor pe băuturile răcoritoare în ultimii doi ani nu a avut un impact semnificativ asupra veniturilor bugetare. În schimb, această industrie a fost afectată de o politică fiscală considerată discriminatorie, care a dus la o creștere a prețurilor și la scăderea vânzărilor.

În 2023, TVA-ul pentru băuturile nealcoolice care conțin zahăr a fost majorat de la 9% la 19%, o măsură cunoscută sub denumirea de „taxa pe zahăr”.

”Industria noastră, cu o puternică componentă locală de producție, așteaptă de la viitorul guvern o abordare rațională și echilibrată. După ani de presiuni, de la inflație și costuri crescute de producție la taxări succesive, este crucială stabilitatea pentru investiții, inovare și continuarea contribuției la economia locală”, a declarat Alice Nichita, Președinte ANBR.

Taxele din ultimii doi ani au determinat o reducere a volumului de vânzări cu aproximativ 6%.

„Taxarea a dus la o creștere a prețurilor la raft cu 20-25%, și chiar până la 50% pentru ambalajele de 2,5 litri. În tot acest timp, producătorii au făcut tot posibilul să mențină produsele accesibile pentru consumatori”, subliniază ANBR.

Industria băuturilor răcoritoare propune autoreglementare

Reprezentanții ANBR consideră că taxa pe zahăr, aplicată exclusiv băuturilor răcoritoare, este discriminatorie și ineficientă pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Acești experți atrag atenție că politicile similare introduse în alte țări, precum Danemarca și Mexic, nu au demonstrat rezultate concludente.

O abordare limitată la o categorie restrânsă de produse nu reprezintă o soluție eficientă pentru reducerea consumului total de zahăr. Experții consideră că este o taxă aplicată unui volum redus de produse.

Industria propune inițiative de autoreglementare, inclusiv reducerea dimensiunilor ambalajelor și etichetarea clară a produselor, pentru a ajuta consumatorii să își gestioneze aportul caloric și aportul de zahăr.

Ultimele articole

More like this

Mai multe articole