Populația de porci din România a scăzut drastic, de la aproape 14 milioane de capete în 1985, la circa 3 milioane în prezent, arată datele oficiale.
În 1995, efectivele de porci erau de aproape 8 milioane, dar au coborât la 3,8 milioane până în 2019.
Doar 10% din carnea de porc disponibilă în magazine provine din surse locale, conform unui studiu realizat de cercetători de la ASE.
Piața carnii de porc înregistrează un deficit comercial semnificativ, de aproape un miliard de euro.
Principala cauză a acestei situații este epidemia de pestă porcină africană. Pentru eradicarea bolii, au fost sacrificate 1,6 milioane de porci, inclusiv peste 100.000 de scroafe, reprezentând peste jumătate din efectivul de reproducție.
Unul dintre factorii care au contribuit la răspândirea pestei porcine este lipsa respectării normelor de biosecuritate în ferma familiilor.
Probleme importante ridică și mobilitatea animalelor, vânzarea lor la târguri, fără respectarea standardelor de calitate.
Măcelăriile mici sunt considerate a contribui la răspândirea infecției prin lipsa respectării condițiilor sanitar-veterinare. Această problemă necesită o abordare prioritară pentru soluționare, potrivit concluziilor studiului.
Numeroase ferme au fost închise din cauza pestei porcine, iar alți fermieri ezită să investească în repopulare, lipsind un plan clar de combatere a bolii.
„Toată carnea produsă de ferma noastră este destinată pieței interne, neexistând posibilitate de export. Ferma a fost afectată de pestă porcină africană de două ori, ducând la sacrificarea și îngroparea a aproape 40.000 de animale și necesitând un proces costisitor de decontaminare și repopulare”, a declarat proprietarul fermei intr-un interviu.
Situația producției de carne porcină este complexă, cu tradiție veche în țara noastră.
„Înainte de 1989 și la începutul tranziției, România era un exportator net de carne de porc. După 2000, reducerea efectivelor porcine și cererea internă crescută au dus la o creștere consistentă a importurilor. În 1995, exportul era pozitiv, în timp ce în 2019 se înregistra un deficit de circa 325 mii tone. Tot acest proces a fost marcat de o descreștere drastică a efectivelor de animale, chiar și cu luarea în considerare a impactului pestei porcine”, a declarat Tudorel Andrei.
Disponibila pentru consum uman, situată la 74,3 kg/persoană, este acoperită în proporție de 27,6% prin importuri.
Există un deficit de 20,5 kg/persoană, conform studiilor recente.
În ceea ce privește exporturile/importuri de carne de porc, deficitul este de 17,3 kg/persoană, cu un export mediu de 1,1 kg/persoană și un import de 18,4 kg/persoană.
„Ne confruntăm cu o situație negativă prelungită într-un domeniu cu tradiție istorică pentru țara noastră”, a spus șeful Statisticii.