O serie de produse alimentare au înregistrat, în august, creșteri de preț mai mari decât majorarea TVA față de iunie: carne măcinată (+4,93%), drojdie (+3,11%), iaurt (+2,75%), pâine (+2,78%), cozonac (+18,40%), ouă (+1,85%), smântână (+4,35%), zahăr (+5,45%) și unt (+4,03%), potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenței.
În ansamblu, prețurile produselor alimentare de bază au crescut, în medie, cu 1,53%, sub limita majorării TVA, în luna august față de iunie.
Analiza a fost efectuată pe baza datelor furnizate de cei șase principali retaileri: Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Profi și Selgros, incluzând bunuri alimentare esențiale supuse prevederilor Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului privind plafonarea adaosurilor comerciale (OUG 67/2023, OUG 89/2023 și OUG 5/2024). Acestea stabilesc măsuri temporare contrare creșterii excesive a prețurilor la 46 de categorii de alimente de bază, valabile până la data de 30 septembrie 2025.
În același timp, au fost observate scăderi ale prețurilor pentru următoarele categorii de produse: pulpă de porc cu os (-2,52%), pulpă de porc fără os (-2,03%), spată de porc (-2,19%), margarină (-3,77%), usturoi (-3,51%), făină (-1,9%), fasole (-0,69%), bulion (-0,14%) și orez (-0,09%).
Produsele sezoniere (legume și fructe) au demonstrat tendințe fluctuante. Prețurile la prune (-61,34%), pepene (-46,17%), struguri (-41,38%), ardei gras roșu (-31,92%), ardei gras galben (-22.01%), cartofi (-30,75%), ceapă (-32,74%) au scăzut, în timp ce la castraveți (+22,03%), mere Gold (+21,98%) și mere roșii (+22,25%) au înregistrat creșteri.
„Așa cum era de așteptat, prețurile la alimentele sezoniere au scăzut. În ceea ce privește celelalte produse alimentare din coșul zilnic, creșterile au fost mai mici decât creșterea TVA, indicând că majorarea prețurilor a fost absorbită parțial de marii retaileri și furnizori în august. Acest lucru sugerează că piața și concurența funcționează, deoarece companiile urmăresc să își păstreze clienții cu prețuri atractive, fapt observat și în competiția de prețuri cu alimentele nealimentare sau serviciile.”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Cu toate acestea, prețurile la alimentele din coșul alimentar, inclusiv cele sezoniere și celelalte, au înregistrat o reducere medie de 4,18% în august față de iunie, în special datorită scăderii semnificative a prețurilor la fructele și legumele de sezon.
„Vom continua monitorizarea prețurilor produselor alimentare de bază, care sunt influențate, pe lângă creșterea TVA, și de factori precum prețurile carburanților și energiei electrice. Creșterea prețurilor în România, dincolo de acest moment de vârf inflaționist, este legată de deficitul bugetar mare. Pentru stabilitate, este esențial să respectăm calendarul de reducere a deficitului bugetar”, a adăugat președintele autorității de concurență.